Longrevalidatie bij het Preventiecentrum Almere

Aandoeningen aan de longen kunnen op veel verschillende manieren voorkomen. Bekende aandoeningen zijn COPD of Astma. Middel gerichte fysiotherapie kunnen wij helpen de longfunctie te behouden en te verbeteren. 

Maak direct een afspraak!

Longrevalidatie

Wanneer je iets aan de longen mankeert, zorgt dit er vaak voor dat in het dagelijks leven hier veel last van wordt ondervonden. Denk hierbij aan kortademigheid en/of benauwdheid. Indirect kan dit zorgen voor  krachtsverlies en de conditie die achteruit gaat. Veel longaandoeningen zijn niet direct te behandelen, maar de negatieve effecten kunnen wel beperkt worden. Zo kan er samen met de fysiotherapeut worden gekeken naar welke doelen er zijn en hoe deze behaald kunnen worden ondanks de eventuele beperkingen. Als eerste kan hierbij gedacht worden aan conditie- en krachttraining. Maar ook ademhalingstechnieken kunnen ervoor zorgen dat er minder benauwdheid wordt ervaren en daardoor meer mogelijk is. 

COPD

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, het is een ziekte die veelal ontstaat door roken. De ernst van de klachten zal bepalend zijn voor het functioneringsniveau in algeheel dagelijkse bezigheden. In de zwaarste vorm zullen de longen niet meer in staat zijn voldoende zuurstof uit de lucht te halen. Het toedienen van pure zuurstof is dan nootzakelijk. In eerdere fases kan begeleiding van de fysiotherapeut helpen om verslechtering te voorkomen en lichte verbeteringen te krijgen in dagelijks activiteiten niveau. Ook wordt er gekeken naar de wensen en oplossingen in dagelijkse activiteiten. 

Astma

Astma is de meest voorkomende longaandoening. Er is sprake va een chronische ontsteking in de longen welke in aanvallen tot problemen kan zorgen. De longen reageren sneller en sterker op prikkels van buitenaf zoals fijnstof, rook en bijvoorbeeld pollen in de lucht. Medicatie zal de ontsteking in de longen verminderen en de beperking minimaliseren. In sommige gevallen zorgt de Astma voor een vermindering van het activiteitenniveau. Daar kan de fysiotherapeut helpen om verlies van beweging te beperken en weer terug om het oude niveau te komen. 

Covid-19

Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld een flinke achteruitgang van de conditie, een afname van spierkracht of het gevoel van ademnood na minimale inspanning. Deze symptomen kunnen ook bijdragen aan het ervaren van psychische klachten, zoals angst of depressieve gevoelens. De nasleur van klachten ten gevolge van het COVID-19 virus kan uw dagelijkse leven momenteel op grote wijze beïnvloeden.

Tijdens het intake gesprek zullen onze gespecialiseerde therapeuten zich richten tot uw specifieke hulpvraag. Uw huidige belastbaarheid wordt in kaart gebracht om samen een plan op te stellen om weer op het gewenste niveau te komen. 

Longrevalidatie

revalidatie-almere
Revalidatiespecialist

Ons team revalidatietherapeuten staan voor jou klaar en hebben nauw contact met de orthopeden uit de regio om jouw revalidatie optimaal te laten verlopen.

kngf-ledenfoto-073
COPD

Onze fysiotherapeuten werken samen met jou aan onderhoud en verbetering van de longfunctie.

Cliëntervaringen waar we trots op zijn