Knierevalidatie bij het Preventiecentrum Almere

Heb je of ga je geopereerd worden aan je knie? Wij begeleiden jou in het revalidatieproces en werken samen met jou aan functieherstel zodat jij optimaal hersteld van de operatie. 

Maak direct een afspraak!

Knierevalidatie

Het Preventiecentrum is hét centrum van Almere voor knierevalidatie, waar kennis, kunde en een gezonde dosis plezier bijeen komen. Wij zijn o.a. gespecialiseerd in voorste kruisband reconstructie, knieprotheses (totale en halve) & meniscus. Maar ook in minder vaak voorkomende operaties zoals een stabilisatie van de knieschijf, correctie-osteotomieen en revisies van protheses & voorste kruisbanden hebben wij inmiddels ruimschoots ervaring.
Al sinds 2000 is ons centrum de plek voor orthopeden en huisartsen uit de regio om hun patiënten naar te verwijzen. In de loop van de tijd hebben wij ons verder gespecialiseerd in orthopedische revalidatie en zijn onze faciliteiten daar geheel op gericht. Diverse meet- en trainingsapparatuur is voor handen om uw knie geheel in kaart te brengen en te helpen herstellen in kracht, mobiliteit en belastbaarheid.

De volgende knierevalidatie trajecten begeleiden wij: 

  • Knieprotheses, totale en halve
  • Voorste kruisband reconstructies
  • Meniscus, operatief of conservatief behandeld
  • Overig bandletsel zoals achterste kruisband, binnen- en buitenband
  • Stabilisatie van de knieschijf
  • Osteotomieën & botbreuken

Protheses

Veelal als gevolg van gevorderde artrose kunt uw samen met uw orthopedisch chirurg tot het besluit komen om voor een operatieve behandeling, een prothese (=kunstknie), te kiezen. Dit gebeurt wanneer de klachten en beperkingen gerelateerd aan de artrose zodanig zijn dat deze teveel negatieve impact hebben op de kwaliteit van leven. Bij een prothese worden de beschadigde gewrichtsvlakken vervangen. Middels een prothese kan naast het wegnemen van de pijnbron (het beschadigde gewrichtsvlak) ook de as van het been en eventuele instabiliteit gecorrigeerd worden.

Voorste kruisband

Een scheur van de voorste kruisband wordt ook wel als de hartaanval van de knie beschouwd. Dit letsel heeft dus grote gevolgen, met name bij de intensievere sporter. Het belangrijkste symptoom is instabiliteit van de knie. Na een voorste kruisband ruptuur zijn er verschillende mogelijkheden qua behandeling, deze keuze moet altijd op het individu aangepast worden. Zo kan er gekozen worden voor een conservatief beleid (= zonder operatie, dus met fysiotherapie) of voor een operatie, een voorste kruisband reconstructie. Hiervoor kan gekozen worden wanneer het conservatieve beleid heeft gefaald of wanneer er een hoog niveau van de sportbeoefening wordt gevraagd.

Meniscus

Bij distorsies (verdraaiingen) van de knie komen letsel van de meniscus frequent voor. Deze kunnen naast pijn ook inklemmingsverschijnselen, slotklachten en verspringende sensaties vertonen. Bij aanhoudende klachten of een acute slotknie kan er gekozen worden voor een operatie. Hierbij kan er gekozen worden voor een hechting of verwijdering, afhankelijk van het type letsel

Overig bandletsel

De knie kent naast de voorste kruisband nog andere belangrijke bandstructuren, namelijk de achterste kruisband, binnenband en buitenband, ofwel de mediale- en laterale collateraalbanden. Deze bandletsels kunnen ook gecombineerd voorkomen.
 

Stabilisatie knieschijf

De knieschijf kan als gevolg van een trauma uit de kom schieten, ook wel patellaluxatie genoemd. Deze kan vanzelf weer terugschieten of wanneer dit niet gebeurd moet dit gedaan worden op de spoedeisende hulp. Uiteindelijk zal bij 2 tot 4 op de 10 dit nog vaker gebeuren. Als dit steeds weer opnieuw gebeurd en fysiotherapie heeft niet genoeg kan een operatie overwogen worden. Hierbij zijn er meerdere operaties mogelijk op basis van de onderliggende reden waardoor de knieschijf blijft luxeren.
 

Osteotomieën

Bij een osteotomie wordt door de druk verminderd in het gewricht zonder het kraakbeen of gewrichtsvlak zelf te behandelen. Dit met als doel de pijn te verminderen en hiermee een verbeterde kniefunctie te krijgen. Er kan zowel een X-stand als O-stand gecorrigeerd worden. Vaak kiest men voor deze techniek wanneer iemand nog te jong is voor een prothese.

Knierevalidatie

revalidatie-almere
Revalidatiespecialist

Ons team revalidatietherapeuten staan voor jou klaar en hebben nauw contact met de orthopeden uit de regio om jouw revalidatie optimaal te laten verlopen.

sport
SPORTFYSIOTHERAPIE

Onze Sportfysiotherapeuten werken samen met jou aan je herstel in jouw sport.

Cliëntervaringen waar we trots op zijn