Frozen Shoulder
Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het gewrichtskapsel tussen het schouderblad en bovenarm. Een frozen shoulder is te herkennen aan de grote beperking in de bewegingsvrijheid van de schouder.
Maak direct een afspraak!
Wat is een Frozen shoulder?
Een frozen shoulder (letterlijk vertaald: bevroren schouder) is een verkorting van het gewrichtskapsel als gevolg van een kapselontsteking (capsulitisadhesiva). Door de verkorting kan er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot flink pijnlijke en langdurige klachten kan lijden.
Een frozen shoulder zal uiteindelijk vanzelf genezen binnen 1 tot 5 jaar. De fysiotherapie zal voor het grootste gedeelte bestaan uit begeleiding en adviezen omtrent bewegen en pijn. In bepaalde fasen van de frozen shoulder kan de fysiotherapeut het herste lbespoedigen door het mobiliseren van het kapsel in de richting waarin het verkort is.
Het is belangrijk om verdere irritatie van het kapsel en de slijmbeurs te voorkomen door pijnlijke bewegingen te vermijden en ruim binnen de grenzenvan beweging te blijven.


Oorzaken
De leeftijd waarop de meeste patiënten een frozenshoulder kunnen ontwikkelen ligt tussen de 40-60 jaar. Vaak is de oorzaak van een frozen shoulder onbekend. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op het ontstaan van een frozen shoulder vergroten:
- Suikerziekte (diabetes); 10-20% van de diabeten krijgt een frozen shoulder
- Schildklieraandoeningen
- Ziekte van Parkinson
Er worden twee types frozen shoulder onderscheiden. Bij een primaire frozen shoulder treden de klachten op zonder duidelijke oorzaak (spontaan). Bij een secundaire frozen shoulder is er een aanwijsbare oorzaak zoals een trauma, operatie of bijvoorbeeld één van bovenstaande factoren.
Klachten en verschijnselen
Je kunt een actieve of gedoofde frozen shoulder hebben. Een actieve frozen shoulder betekent dat het kapsel geïrriteerd is en daarom veel pijn kan doen vaak in de bovenarm regio. Bij een gedoofde frozen shoulder is de irritatie weg. De schouder doet daarom minder pijn, maar het kapsel is nog wel verkort en de schouder kan daardoor niet goed bewegen. Bij een verkort kapsel kan de slijmbeurs klem komen te zitten tussen het schouderdak en de kop van de schouder. Omdat het kapsel te kort is om “normaal” te kunnen bewegen, gaat de schouder niet goed bewegen en kan de slijmbeurs hierdoor gaat irriteren. De irritatie van de slijmbeurs kan de pijn doen toenemen en geeft uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm.
Een frozen shoulder doorloopt over het algemeen de volgende fasen die qua tijdsduur per patiënt kunnen verschillen:
- Fase I: ‘Freezing fase’ (bevriezende fase)
In deze fase staat pijn en ontsteking van het gewrichtskapsel (capsulitis) op de voorgrond en gaat gepaard met toenemende stijfheid van de schouder. Vaak is ook de nachtrust verstoord door de hevige pijn waardoor de patiënt erg vermoeid raakt. - Fase II: ‘Frozen fase’ (bevroren fase)
In deze fase komt de verstijving van de schouder op de voorgrond te staan. De pijn neemt geleidelijk af, maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is er alleen bij eindstandige bewegingen - Fase III: ‘Thawing fase’ (ontdooiende fase)
In deze fase zal de pijn langzaam verdwijnen, en de bewegingsvrijheid zal terugkeren tot bijna normaal niveau.
Behandelingen voor een Frozen shoulder


SCHOUDERSPECIALIST
Onze schouderspecialisten zijn constant in ontwikkeling en aangesloten bij het Schoudernetwerk Flevoland


SPORTFYSIOTHERAPIE
Onze Sportfysiotherapeuten werken samen met jou aan je herstel in jouw sport.


Revalidatiespecialist
Ons team revalidatietherapeuten staan voor jou klaar en hebben nauw contact met de orthopeden uit de regio om jouw revalidatie optimaal te laten verlopen.